Het is weer weekend! Zet een kop thee, pak er een stroopwafel bij en ga klaarzitten voor wat fijn leesvoer, geschreven door je mede-Aliassers. Deze week schrijft Rosa over het gedoe dat komt kijken bij het wijzigen van je hoofdrichting.

Keuzes, keuzes, keuzes. Het educatieve leven zit er vol mee, in de 3e klas moet je al een aantal vakken uit gaan sluiten, dan in de 4e moet je beginnen met zoeken naar een vervolgstudie. Wordt het HBO, WO, Utrecht, Groningen, Engeland, rechten, psychologie of toch diergeneeskunde? De keuzes zijn eindeloos. Dan besluit je de studie te kiezen waarmee je die keuze nog eventjes uit kan stellen, namelijk tot de 3e maand van je eerste jaar. Daarna mag je kiezen uit de 14 hoofdrichtingen en 65 kernpakketten die Taal- en Cultuurstudies kent, van Middeleeuwen in historisch perspectief tot Nieuwe Media en Digitale Cultuur, de wereld staat voor je open (behalve misschien wiskunde, let’s be honest, als dat je passie is, is dit niet de juiste studie voor je). Dus hier ontstaat het probleem waar je dacht van af te zijn: KEUZESTRESS. Want ja, het is wel het vakgebied wat je de rest van je leven zal moeten blijven doen. Gelukkig valt dit in mijn ervaring nog redelijk mee, ik realiseerde me namelijk middenin de Kerstvakantie (Vakantie? Wat is dat?) dat ik mijn kernpakket helemaal niet meer zie zitten. Waar de TCS’ers om mij heen constant praatten over hoe gelukkig ze waren met hun kernpakket en hoe leuk ze hun onderzoek vonden, deed ik er alles aan niet aan mijn kernpakketvak te moeten werken. Dus heb ik de knoop doorgehakt om te wisselen van hoofdrichting. Er kwam ineens heel veel op me af: de inschrijfdagen waren voorbij en met een volledig andere hoofdrichting komen volledig andere inleidende vakken. Is het nog mogelijk om in te schrijven voor die vakken? Kan ik mijn bachelor dan nog halen binnen de 10 gegeven jaren? Kan ik überhaupt nog overstappen van hoofdrichting? Na een planningsformulier erbij gezocht te hebben en me neergelegd te hebben bij 1 jaar uitloop, kwam het antwoord op al deze vragen: Ja, het kan. Na contact met de hoofdrichtingsadviseur van zowel mijn oude als nieuwe hoofdrichting en een gesprek met de studieadviseur, is het eindelijk geregeld. De basiscursus van de hoofdrichting komt open op de wijzigingsdagen en zolang het inleidende vak van blok 4 ook open komt én ik op tijd ben met inschrijven (dus ik zit 20 januari om 9.00 stipt voor mijn computer) zit ik gebakken. Vanaf blok 3 zou ik dan kunnen beginnen met mijn nieuwe hoofdrichting. Dat ene jaar uitloop is natuurlijk jammer, maar gezien onze generatie toch door mag werken tot ons 88e is een extra jaar student zijn niet het einde van de wereld voor mij. Moraal van het verhaal: wees niet bang om een verkeerde keuze te maken, uiteindelijk komt het altijd goed!

Rosa Dalhuisen

0
    0
    Winkelmandje
    Winkelwagen is leegTerug naar webshop