Na een week hard studeren, staat dan eindelijk het nieuwste artikel van Alalos Online voor je klaar! Heb je Teams al afgesloten? Al wat drinken gepakt? Zo ja, scroll dan snel verder. Het is tijd voor Joëlle’s terugblik op de eerstejaarsborrel! Namens de redactie van de Alalos, veel leesplezier 🙂

“Zonder dit regelmatige buitenschoolse contact heb je vaak het gevoel dat je in het donker tast.”

Ik hoef denk ik niemand helpen herinneren dat het ‘allemaal wat anders is dit jaar’. Ik heb die zin nu denk ik zo vaak gelezen en zelf geschreven, dat het me zowat de neus uit komt. Maar toch kan ik het niet beter zeggen. We zien het alleen al aan deze rubriek. RedactieReactie zou normaal gesproken een rubriek zijn waarin iemand een stukje schrijft over een recente Alias activiteit. Maar omdat ‘het allemaal wat anders is dit jaar’ en de meeste Alias activiteiten nu online zijn, zullen we waarschijnlijk voortaan ook andere onderwerpen bespreken hieronder. Voor nu wil ik het echter nog wel even over een Alias activiteit hebben. Hoe spannend kan ik een online zoommeeting beschrijven?

Want omdat ‘het allemaal wat anders is dit jaar’ (ik blijf het zeggen), is het voor eerstejaars zoals mijzelf lastiger om nieuwe contacten te leggen op de universiteit. En het kan toch intimiderend zijn om een online borrel binnen te komen met allemaal ouderejaars die elkaar al kennen. Daarom vond ik het erg leuk om te zien dat Alias een borrel voor alleen eerstejaars had georganiseerd.

Toen ik de zoommeeting binnenkwam, was er al een groot aantal leerlingen aanwezig, die zo goed en zo kwaad als het ging probeerden om met iedereen een gesprek te voeren zonder door elkaar heen te praten. Het was een mengeling van bekende gezichten en volslagen vreemden. Een aantal had ik al in het echt gesproken, nog een aantal gezichten herkende ik van online spelletjesmiddagen of vakken die we samen hadden gevolgd, maar een groot deel kende ik nog niet.

Al snel merkten we dat het met zoveel leerlingen bij elkaar niet ging en werden we in breakout rooms opgedeeld. Eén voordeel van online borrels is dat je tijdens het kletsen een ontspannende en productieve activiteit kan doen, zoals naaien of breien. Zo zat ik deze keer rustig een gat in m’n trui dicht te naaien terwijl ik met m’n medestudenten praatte over de vakken die we volgden en hoe we verder wilden met onze studie.

Soms merk je alleen wel dat zulke gesprekken onvermijdelijk een beetje somber worden: het onderwerp komt vaak weer terug op corona. Ik merk dat veel van ons het online studeren steeds zwaarder valt. Vooral voor mensen die net van de middelbare school zijn gekomen en niet gewend zijn aan universitair studeren of het indelen van hun eigen tijd, is het een pittige overgang, waarbij het gebrek aan contact met medestudenten niet echt helpt. Zo werd ik nu al kletsend veel wijzer over een aantal technische zaken, over bijvoorbeeld het inschrijven voor voorbereidende cursussen. Maar zonder dit regelmatige buitenschoolse contact heb je vaak het gevoel dat je in het donker tast.

Je moet tegenwoordig actief stappen ondernemen om nog mensen te zien. En ik merk aan mezelf dat het soms verleidelijk is, zeker als je veel huiswerk hebt, om sociaal contact een beetje links te laten liggen. Daarom raad ik, niet alleen mijn mede-eerstejaars, maar ook ouderejaars, aan om toch die extra stappen te nemen. Ga naar die soms licht ongemakkelijke online borrels, spreek af met iemand om te gaan wandelen of een kopje koffie to-go te halen, schrijf je in voor een danscursus. Zo zorg je ervoor dat je toch nog een beetje met beide benen op de grond blijft staan.

Joëlle Grotendorst

0
    0
    Winkelmandje
    Winkelwagen is leegTerug naar webshop