Ja ja, ook aan deze tentamenweek is nu weer een einde gekomen. Misschien ga je nog herkansen, misschien ga je nog reflecteren, maar één ding is zeker: het is reflectieweek! En toch is dat vaak wel rustiger dan de tentamenweken daarvoor. Mocht je nou nog op zoek zijn naar iets om te doen in deze week, dan zal Joëlle’s artikel je daar deze week mee helpen. Veel plezier met het lezen over haar favoriete hobby, breien! En daarna, veel plezier met het maken van je droomsjaal of droomtrui 🙂

“Wat ik graag doe tijdens mijn reflectieweek is mijn breipennen pakken, een paar steken opleggen en een paar dagen even nergens meer aan denken behalve het glijden van het garen door mijn handen.”

Blok 2 zit er eindelijk op! Ik hoop dat iedereen zijn deadlines heeft gehaald, tentamens heeft doorstaan en herkansingen heeft overleefd. Nu even een reflectieweek om op adem te komen. Wat ik graag doe tijdens mijn reflectieweek is mijn breipennen pakken, een paar steken opleggen en een paar dagen even nergens meer aan denken behalve het glijden van het garen door mijn handen. Want ja, ook ik kon niet om het cliché heen om een nieuwe hobby op te pikken tijdens de lockdown. 

Het was een vriendin die me overhaalde om impulsief een online bestelling voor zes bollen wol en twee houten naalden te plaatsen. Toen de spullen aankwamen, ben ik meteen begonnen en kon ik niet meer stoppen. Er is iets eigenaardig verslavends aan om met een repetitieve beweging je werk geleidelijk aan steeds langer te zien worden. Ik dacht dat een sjaal wel een goed idee zou zijn voor een eerste project dus volgde ik deze duidelijke sjaal tutorial. Ik begon met een garter stitch, maar toen ik die eenmaal onder de knie had, begon het me te vervelen en leerde ik allemaal andere patroontjes, zoals de seed stitch, met allemaal kleine bobbeltjes, of de raspberry stitch, die net lijkt op echte framboosjes. Je kan zelfs een wafelpatroon breien!

Tijdens m’n tentamens kon ik het toch niet laten om aan een nieuw project te beginnen. Op het moment dat ik dit schrijf brei ik een beige sweatervest van de ontwerper My Favourite Things Knitwear. Het is nog lang niet af, maar het begint er al een beetje op te lijken!

Voel je je nou geïnspireerd om ook naalden op te pakken en je eerste project te beginnen? Hier heb ik een aantal tips voor beginnende breiers!

materiaal

Als de winkels weer open zijn, kun je veel leuke handwerk- hobby- en wolwinkels vinden in Utrecht. Maar ik koop meestal mijn materiaal online via www.wolplein.nl. Begin met dikke naalden, bijvoorbeeld 8mm / 10 mm en een daarbij passende dikte garen (de naalddikte staat bij het garen vermeld): dit ligt gemakkelijker in de hand, en je breit sneller een groter oppervlak!

Voor garen is het belangrijk dat je iets koopt wat comfortabel op de huid voelt. Ik had voor mijn sjaal 100% wol gebruikt, wat ontzettend kriebelig bleek! Als je dus graag wollen garen koopt, kan ik sterk aanraden om merino wol te kopen. Deze soort wol is erg zacht, maar kan ook een beetje prijzig zijn. Als je voor het eerst breit, zou je dus ook kunnen kiezen voor katoen, acryl of, misschien de beste optie, een mix van materialen.

noodtips

Laat je steken vallen, ontstaan er vreemde gaten of ladders in je werk of wordt je sjaal magischerwijs steeds breder? Geen paniek! Bekijk deze playlist voor tips bij veelvoorkomende breifouten en andere essentiële breitips!

texturen

Wil je ook zulke leuke texturen breien als op mijn sjaal? Het is verrassend makkelijk! Bekijk deze playlist voor een aantal simpele breitexturen.

breipatronen

Heb je al genoeg sjaals gebreid en ben je klaar voor een complexer kledingstuk? Op https://www.ravelry.com vind je duizenden handige breipatronen! Voor deze handleidingen moet je vaak een klein bedrag betalen, maar er zijn ook veel gratis patronen te downloaden.

Joëlle Grotendorst

0
    0
    Winkelmandje
    Winkelwagen is leegTerug naar webshop