Lieve Aliassers, deze week is het weer tijd voor een aanrader. Gwen heeft geschreven over haar favoriete schrijver, en de verfilming die haar favoriete boeken gaan krijgen. Houd je van fantasy of zoek je nog een manier om te reizen naar een wereld ver van de lockdown? Dan is dit artikel helemaal voor jou. We reizen naar Leigh Bardugo’s wereld van de Grisha en introduceren je aan haar Grisha-trilogie en Six of Crows. Veel leesplezier!

“Beste mede-Aliassers, ik moet hier echt even mijn enthousiasme over kwijt.”

Dames en heren, kraaien en peren, deze week is het weer tijd voor aanraders. Ik heb namelijk wat boeken met jullie te delen. De Grisha-trilogie van Leigh Bardugo, en haar duologie Six of Crows, in dezelfde wereld (wereld van de Grisha) als de eerste serie en allebei uit het Grishaverse. Vooral Six of Crows. Dat is mijn favoriete boekenserie. En, beste mede-Aliassers, ik moet daar echt even mijn enthousiasme over kwijt.

Ergens vorig jaar kreeg ik namelijk te horen dat deze boekenseries een verfilming gaan krijgen. Leigh Bardugo, de schrijver zelf, heeft een hele belangrijke rol gespeeld in het maken van die serie. De visie van de schrijver door de schrijver op beeld gebracht in een serie van Netflix… Hoe zouden ze de levensgevaarlijke diefstalpoging op het scherm brengen, waarin het criminele meesterbrein Kaz en zijn onmogelijke crew rondsluipen in een vijandig land ver van hun eigen stad? En dan hun eigen stad Ketterdam… de stad waar hun bende een reputatie hoog te houden had, en die gebaseerd is op, jawel, het Nederlandse Amsterdam… Zouden ze echt naar Amsterdam zijn geweest om daar te filmen? Over een paar jaar zou ik het zien. Ik geef toe, toen ik me dat realiseerde, zat ik te grijnzen in m’n stoel.

Laat ik nu even een sprong door de tijd maken naar januari dit jaar. Op YouTube zag ik dit:

De trailer van de serie Shadow and Bone. Aan het eind, een duidelijke boodschap: De serie komt niet over een paar jaar uit, maar dit jaar, en wel in april.

‘SCUZE ME?

Ik ging eens op onderzoek uit. Niet alleen ontdekte ik dat ze daadwerkelijk dit jaar in april bedoelden, maar ook dat deze serie een proloog is op mijn favoriete boekenserie, en dat als er een tweede seizoen komt, mijn favoriete boekenserie echt een verfilming krijgt. Een tweede seizoen? Oh my, laat mij deze serie bekend maken aan m’n mede-Aliassers. Wie weet komt er dan wel een tweede seizoen… Voor nu ben ik ook al heel blij met een proloog op m’n favoriete boekenserie. Ik bedoel, dat klinkt als meer materiaal met mijn favoriete karakters. Top! 

Maar ik werd ook gemotiveerd om maar snel de Grisha-trilogie te gaan lezen. Die lag al jaren in m’n kast op me te wachten. Het eerste deel had ik al gelezen, maar om de één of andere reden was ik nooit toegekomen aan het tweede of derde deel. Wist ik veel dat er ooit een netflix-serie van zou komen? Dat hoop je, maar zoiets gebeurt lang niet altijd… Nu wel! In deze reflectieweek ben ik begonnen aan een leesrace. Ik herlees het eerste deel van de Grisha-trilogie, en kan niet wachten om aan het tweede en derde deel te beginnen. Enne, nu ik dan toch al bezig ben met de Grisha-trilogie, waarom dan daarna niet Six of Crows nog een keertje, toch? 

Vandaar dat ik deze week over de Grisha-trilogie en Six of Crows schrijf. Mochten jullie hun verfilming willen zien, dan zou ik jullie hierbij aan willen raden om eerst de boeken te lezen. Ben je geïnteresseerd? Dan presenteer ik hier voor jullie van de Grisha-trilogie:

 • Deel 1: Schim en Schaduw (even de vertaling omdat dat de boeken zijn die je op de foto ziet staan. Als je de linkjes volgt, zie je de originele titels)

https://www.goodreads.com/book/show/10194157-shadow-and-bone

 • Deel 2: Dreiging en Duisternis

https://www.goodreads.com/book/show/14061955-siege-and-storm

 • Deel 3: Val en Verlossing

https://www.goodreads.com/book/show/14061957-ruin-and-rising

En van de duologie Six of Crows:

 • Deel 1: List & Leugens

https://www.goodreads.com/book/show/23437156-six-of-crows

 • Deel 2: Kraai & Koninkrijk

https://www.goodreads.com/book/show/22299763-crooked-kingdom

Mocht je nou willen weten wat voor boeken het zijn, dan heb ik hier alvast een kleine review voor Six of Crows. Zelf vind ik de duologie een verfrissende blik op het fantasy-genre, waarin de karakters en de wereld diep en ver zijn uitgewerkt. Er zit, vind ik, mooie representatie in van groepen die soms toch minder vaak worden gerepresenteerd. Let wel op: Het einde van het tweede deel is pijnlijk en de schrijver schijnt dit wel vaker te doen. Mocht je de grisha-trilogie gaan lezen, geen idee of ze het daar ook doet, maar ooit heb ik wel ergens wat gehoord. Dit brengt me weer bij een goed punt van haar verhalen: De boeken zijn ontzettend goed geschreven. Snel, maar niet te snel. Vol details, maar geen info dumps. Iedere lezer van de boeken heeft zijn of haar eigen favoriete karakters, en ze laat je juichen als dat karakter weer aan het woord komt. Ze laat je heel goed meeleven met haar karakters. 

Nou kan ik me ook voorstellen dat je het een beetje een grote beslissing vindt om je te wagen aan vijf boeken die op een bepaalde manier zijn verbonden in dezelfde wereld. Ik zal de beslissing nog groter voor je maken. Leigh Bardugo is nu namelijk ook een andere duologie aan het schrijven die ook met deze boekenseries zijn verbonden en er zijn ook nog een paar spin-offs! Het is dus misschien niet zo gek om eerst een beetje de wereld te leren kennen voordat je je waagt aan de boeken in de wereld van de Grisha. Dat kan met de verhalenbundel The Language of Thorns: Midnight Tales and Dangerous Magic (https://www.goodreads.com/book/show/34076952-the-language-of-thorns). Dit boek bestaat uit allemaal kortere “volksverhalen” van verschillende landen in de wereld van de Grisha. Zelf ben ik vooral fan van het verhaal The Soldier Prince uit het land Kerch. Dat land is ook het land waar Six of Crows zich in afspeelt, maar dat is toeval.

Heb je zin om deze boeken te lezen? Laat het me dan vooral weten! Stuur me maar een berichtje via insta via Alalos Online (@alalosonline), maar via Whatsapp kan ook zeker. Zelf ga ik, als jullie het niet erg vinden, nu weer even verder met het lezen van de Grisha-trilogie. Voordat Leigh Bardugo’s verfilming komt, heb ik nog een hoop te lezen!

Gwen Hattem

0
  0
  Winkelmandje
  Winkelwagen is leegTerug naar webshop