Het 34e Aliasbestuur is in deze tijden iets minder zichtbaar dan normaal. Ons geliefde hok is dicht en fysieke borrels zijn tijdelijk niet mogelijk. Toch proberen we tijdens (online) activiteiten ons gezicht te laten zien en in contact te blijven met jullie allemaal. Nu is het in deze tijden even anders, maar nog steeds kunnen jullie lezen over wat zich verder achter de schermen afspeelt in de wekelijkse bestuursblog! Timo vertelt in deze blog over zijn fascinatie voor taal en haar vergeten woorden.

Taal is een fascinerend fenomeen, althans, vind ik. Hoe bepaalde woorden en uitspraken gelijk een beeld bij ons oproepen, maar ook, hoe taal verandert. Het verandert mee met de tijd. Woorden die 100 jaar geleden, of zelfs 30 jaar geleden heel normaal waren om te gebruiken, zijn dat nu niet meer. Behalve dat taal aan verandering onderhevig is door tijd is het ook nog zo dat taal in een bepaalde mate ook leeftijdsgebonden is. Studenten korten dingen af en gebruiken woorden als ‘lit’, maar als ouderen dit doen voelt het vreemd en vinden we dat ook gek. De koks van 24kitchen maken er een sport van om zoveel mogelijk vergeten groenten te gebruiken, om zo klassiekers aan de man te krijgen en de verkoop ervan te bevorderen. Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik hetzelfde doe als de masterchefs van televisie, maar dan met woorden. Vergeten woorden. Samen met een hele goede vriendin van mij komt dit onderwerp regelmatig naar voren tijdens onze gesprekken en struinen we het wereldwijde web af naar de mooiste pareltjes van vergeten woorden.

Ook deze week was het weer zover. Het gesprek over vergeten woorden kwam tijdens mijn wekelijkse wandeling weer naar boven. Ik probeer tegenwoordig minstens één keer in de week een flinke wandeling te maken. Omdat ik nogal een idioot ben een mijn eigen richtingsgevoel overschat, verdwaal ik bijna standaard en stap ik tijdens zo’n wandeling zo tien kilometer. Dat is natuurlijk niet erg, want dan ben ik tenminste even weg van mijn sneue studentenkamertje.

De vergeten woorden die er uit zo’n babbeltje komen gebruik ik graag zo vaak mogelijk. Meestal vind ik ook écht dat mensen die woorden meer zouden moeten gebruiken en dat we moeten stoppen met gek opkijken als mensen woorden gebruiken die we niet kennen of die we zelden horen. Ik vind zelf dat het me aardig lukt om deze woorden weer terug te brengen. Make taal great again.

Ik kan me heeeeel goed voorstellen dat je je nu afvraagt over wat voor woorden ik het nu heb. Die vraag is best logisch, want, als iedereen het kent zou het geen vergeten woord zijn, toch?

Ik heb een mooi lijstje gemaakt met woorden die ik zo vaak mogelijk probeer te gebruiken in mijn dagelijks leven om ze op die manier te verankeren in het vocabulaire van de mensen om mij heen. GENIET!

We trappen het lijstje af met woorden als; jemig, jeetje en jeminee. Klassiekers.

Daarnaast wil ik graag de gouden uitspraak ‘’Rennen voor je zakgeld’’ ook een plekje geven, want dat is leuk.

Verder hebben we de volgende woorden:

Gepijpzeik, geboefte, geouwehoer, schorriemorrie, schobbejak, moesjanker, judas, addergebroed en doerak.

Voor uitleg is geen ruimte, want zo makkelijk ga ik het jullie niet maken. Als je nog een leuke vergeten woorden hebt, hit me up! Ik wil graag het lijstje uitbreiden namelijk

Succes met opzoeken en tot de volgende.

Virtuele Roze Knuffels,

Timo

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


0
    0
    Winkelmandje
    Winkelwagen is leegTerug naar webshop