Zie je nu al op tegen alle kerstverplichtingen en dezelfde standaard films? Gelukkig helpt de Cienema je uit de brand! In de eerste blog van de Cienema komen allerlei tips voorbij om de kerstdagen toch net wat spannender te maken dan vorig jaar.
Door Thomas van ’t Groenewout

Het is bijna Kerst, dus bijna vakantie, bijna tijd om gezellig spelletjes te spelen met familieleden die je de afgelopen maanden hebt verwaarloosd, bijna tijd om je vol te proppen met kerstkransjes, bijna tijd voor films als Home Alone, Love Actually, The Nightmare Before Christmas of, natuurlijk, Die Hard. Toch heb ik een aantal problemen met Kerst. Zo is het voor mij een periode die door veel mensen misbruikt wordt om de verwarming zo hoog te zetten dat het voelt alsof je in een föhn woont. Daarbij zorgt de meeste kerstmuziek bij mij voor ongemakkelijke gevoelens (gevoelens die verder worden opgeroepen door bijvoorbeeld treinreizen met mensen die je niet goed genoeg kent, Tineke Schouten, of massagestoelen) en kerstversiering lijkt vaak uit een door Roy Donders uitgekotste Xenoscatalogus te komen. Om deze negatieve aspecten van de kerstviering te vermijden, ben ik op zoek gegaan naar alternatieve kerstfilms: films die op ongebruikelijke wijze het belang van familie en liefde en dergelijke onderstrepen.

We beginnen met The Social Network. In dit verhaal over de totstandkoming van Facebook komen thema’s als vriendschap, loyaliteit en succes voorbij, waarmee wordt voortgebouwd op thema’s uit klassieke kerstverhalen zoals It’s a Wonderful Life en A Christmas Carol. Daarnaast bevat de film een aantal traditionele kerstelementen (sneeuw) en een aantal moderne (Facebook) en is dus geschikt voor de hele familie!

Als we het toch over familie hebben, dan komen we onvermijdelijk (soort van… niet echt) uit bij Blue Ruin. De film uit 2013 werd gefinancierd via crowdfunding en won een belangrijke prijs op het filmfestival van Cannes. De film gaat over Dwight Evans, een dakloze man die wraak neemt op de moordenaar van zijn ouders. Dwight maakt een aantal fouten, waardoor hij zichzelf en zijn zus in gevaar brengt. Deze gewelddadige film, over hoe ver iemand bereid is te gaan voor zijn familie, doet denken aan hoe Jezus zich uiteindelijk opofferde voor de zonden van de mensheid.

her1De aspecten van familie en technologie komen samen in Her, waarin verkend wordt hoe relaties veranderen in een wereld waarin technologie centraal staat. Joaquin Phoenix speelt een schrijver die een relatie begint met een besturingssysteem met de stem van Scarlett Johansson. De film zet aan tot nadenken over wat liefde precies is en wat de waarde van menselijke relaties is, wat zo mooi past bij de kerstdagen die je met je familie doorbrengt.

Als laatste op de lijst staat 12 Angry Men, waarin twaalf juryleden discussiëren over de (on)schuld van een moordverdachte. De film speelt zich bijna volledig af in de jurykamer, die gedurende de film steeds kleiner en beklemmender begint te lijken, vergelijkbaar met hoe de tafel waaraan je je kerstdiner eet steeds krapper begint te lijken. Toch onderstreept deze film vooral de pracht van het dialoog, zoals die lange kerstdiners dat ook doen.

Voor meer suggesties kan de Cienema benaderd worden, maar dit zou voor nu voldoende moeten zijn om er een mooie, alternatieve Kerst van te maken. Fijne Kerst!

Categories:

Comments are closed

0
    0
    Winkelmandje
    Winkelwagen is leegTerug naar webshop