GEZOCHT: STUDENTEN MET OOG VOOR VERHALEN
Interviewproject Oorlog in mijn Buurt biedt je de mogelijkheid om journalistieke ervaring op te doen, je organisatietalent te ontwikkelen  en bij te dragen aan het Tweede Wereldoorlog onderwijs. Vanaf januari/februari zijn we op zoek naar een stagiair. Je maakt deel uit van een creatief team en een jonge, groeiende organisatie. Ben jij geïnteresseerd, heb je een pro-actieve werkhouding en wil je bijdragen aan ons project? Stuur je CV en motivatie naar info@oorloginmijnbuurt.nl. Of bel: 06 4224 9172

DE ORGANISATIE

Oorlog in mijn Buurt houdt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog levend door de verhalen van ooggetuigen door te geven aan een nieuwe generatie. Kinderen uit groep acht interviewen ouderen die tijdens de oorlog in hun buurt woonden. De kinderen leren dit verhaal door te vertellen, waardoor ze erfgoeddrager van hun buurt worden. Studenten begeleiden de kinderen en verwerken het interview tot een verhaal dat gebruikt wordt voor het onderwijs, publicaties en presentaties. Doordat alle verhalen gekoppeld zijn aan de buurt waar de kinderen wonen, komt de geschiedenis voor hen letterlijk heel dichtbij.

Vanaf januari start het project op een groot aantal scholen. Op het moment zijn we druk bezig om de pijler ‘Erfgoeddragers’ meer invulling te geven. Ook zetten we in op de conservering van het erfgoed op langere termijn. Daarom ontwikkelen we een continuïteitsprogramma voor basisscholen die al hebben deelgenomen, zodat de interviews als lesmateriaal ingezet blijven worden. Daarnaast willen we onze audio en gegevens volgens de regelen der kunst archiveren en onderbrengen bij een archief. De stagevacatures hangen met deze activiteiten samen. Het begeleiden van  interviews is onderdeel van de stage.

De medewerkers van Oorlog in mijn Buurt zijn creatieve freelancers die naast OimB andere projecten draaien. Het is een divers team met een groot netwerk in Amsterdam en daarbuiten. Oorlog in mijn Buurt wil zoveel mogelijk haar activiteiten inbedden in het programma van andere instellingen en organisaties. Hiervoor werken we onder andere samen met: het NIOD, Stadsarchief Amsterdam, Joods Historisch Museum, 4 en 5 mei comité Amsterdam en het bevrijdingsfestival.

STAGEFUNCTIES

  • Waarborgen van interviewmateriaal als historische bron. We zouden graag ons audiomateriaal archiveren en onderbrengen bij een archief. We zoeken iemand die, in samenwerking met een archiefinstelling, het OimB-archief wil opzetten en onderbrengen.
  • Het uitbreiden van de pijler Erfgoeddragers – in samenwerking met projectleiding Erfgoeddragers, stadsarchief Amsterdam en Amsterdams comité 4 en 5 mei. We willen het erfgoeddragerconcept verdere invulling geven door de erfgoeddragers te laten spreken bij herdenkingen en door een terugkomdag te organiseren waarin de erfgoeddragers verder geschoold en gemotiveerd worden. Ook zoeken we naar andere manieren om de erfgoeddragers betrokken te houden. Dit onderdeel van het project moet grotendeels nog ontwikkeld en georganiseerd worden.
  • Projectleiding Oost en Noord – in samenwerking met projectleiding Oost en Noord. Het opzetten van schoolprojecten in Oost en Noord. Dit houdt in: het benaderen van scholen, het zoeken van ouderen, het organiseren van de eindpresentatie. Als projectleiding onderhoudt je nauw contact met de scholen en ouderen en ben je het meest betrokken bij het project.
  • Ontwikkeling workshops en continuïteitslessen – in samenwerking met het Stadsarchief en het Joods Historisch Museum We willen leerkrachten motiveren archieven te gebruiken in de klas. Ook willen we graag dat scholen die reeds hebben deelgenomen aan het project, betrokken blijven en het materiaal blijven gebruiken. We zoeken iemand die hiervoor een programma wil ontwikkelen en uitvoeren.

Categories:

Tags:

Comments are closed

0
    0
    Winkelmandje
    Winkelwagen is leegTerug naar webshop