De Nederlandse Ambassade in Canberra biedt twee studenten de mogelijkheid om 6 maanden, van begin maart tot eind augustus 2016, voltijd (40 uur) stage te lopen bij de Afdeling Culturele Zaken en Publieksdiplomatie.

Werkomgeving

Een stage op de ambassade in Canberra geeft je de mogelijkheid van dichtbij mee te maken wat diplomatie inhoudt. De ambassade richt zich op het opbouwen en onderhouden van de politieke, economische en culturele aspecten van de relatie tussen Nederland en Australië, een relatie die vele eeuwen oud is.

De Afdeling Culturele Zaken en Publieksdiplomatie (PCZ) heeft een breed takenpakket. Naast het steunen en propageren van algemene Nederlandse culturele activiteiten, heeft de Ambassade een actief beleid op het gebied van Nederlands-Australisch Gedeeld Cultureel Erfgoed (GCE). De afdeling ondersteunt partners als musea en onderzoekers die dit erfgoed bestuderen, (duurzaam) in stand houden en het beleid uitdragen.

In 2016 richt het GCE-beleid van de ambassade zich grotendeels op het Dirk Hartog-jaar. Het is dan 400 jaar geleden dat VOC-vaarder Dirk Hartog met de Eendracht aan de kust van West-Australië landde. Dit zal met herdenkingen en culturele activiteiten in heel Australië gevierd worden.

Verder brengt de afdeling door middel van Publieksdiplomatie belangrijke Nederlandse beleidsthema’s op het gebied van cultuur (o.a. creative industries), economie (o.a. duurzame energie) en mensenrechten (o.a. LGBTIQ- en vrouwenrechten) onder de aandacht in Australië. Culturele Diplomatie wordt indien mogelijk gekoppeld aan Economische Diplomatie. Dit betekent dat je vaak zult samenwerken met de Economische Afdeling. Verder is de afdeling PCZ verantwoordelijk voor publieksvoorlichting en perscontacten.


Stageomschrijvingen

1 | Stagiair(e) Culturele Zaken en Publieksdiplomatie

De stagiair(e) assisteert bij de communicatie- en voorlichtingstaken van de afdeling PCZ door de beantwoording van binnenkomende publieksvragen, het bijhouden van de website van de ambassade, het schrijven van persberichten, Tweets, en berichten op Facebook. Hiernaast steunt de stagiair(e) bij het organiseren van publiekdiplomatieke evenementen rondom beleidsthema’s als mensenrechten, vrede & veiligheid, creative industrie, en cyber security. Affiniteit met projectmanagement en goede communicatieve vaardigheden in het Nederlands en Engels zijn vereist.

2 | Stagiair(e) Dirk Hartog 2016

Deze stagiair(e) houdt zich voornamelijk bezig met de voorbereiding, invulling en vormgeving van het Dirk Hartog jaar en zal assisteren bij het bijhouden van de Dirk Hartog website, het schrijven van persberichten, Tweets, en berichten op Facebook. Ook zal de stagiaire contacten onderhouden met Nederlandse en Australische GCE-experts en organisaties (overheid, musea, archieven etc) die initiatieven i.h.k.v. Dirk Hartog 2016 organiseren. Hiernaast steunt de stagiair(e) bij het organiseren van evenementen rondom Dirk Hartog 2016. Affiniteit met erfgoed en projectmanagement, en goede communicatieve vaardigheden in het Nederlands en Engels zijn vereist.

Functievereisten voor beide stageplekken

 • Uitstekende beheersing in woord en geschrift van de Nederlandse taal
 • Uitstekende beheersing in woord en geschrift van de Engelse taal (Taalniveau C1 of C2)
 • Ervaring in het gebruik van Microsoft en MacIntosh/Apple
 • Ervaring met pers en sociale media (Facebook en Twitter) in het Nederlands en Engels
 • Initiatiefrijk en enthousiast
 • Zelfstandig, flexibel, analytisch denkvermogen en een teamspeler
 • Affiniteit met Australië
 • ‘Hands-on’ mentaliteit; dienstverlenend, flexibel en representatief
 • Praktijkervaring met het organiseren van (culturele) evenementen
 • Affiniteit met werken in een internationale omgeving, interculturele sensitiviteit

Begeleiding

Het hoofd van de afdeling PCZ is de stagebegeleider. In de praktijk zal de stagiair(e) nauw samenwerken met en ondersteund worden door de Beleidsmedewerker Culturele Zaken en Publieksdiplomatie. Het is de bedoeling dat de stagiairs zoveel mogelijk zelfstandig werken.

Algemene voorwaarden
1. De stagiair(e) dient de Nederlandse nationaliteit te hebben.
2. De voorkeur gaat uit naar een stagiair(e) die beschikbaar is gedurende de hele periode van 6 maanden.

 1. Conform het stagereglement van het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt als voorwaarde gesteld dat stagiaires gedurende de gehele stageperiode als student ingeschreven staan aan een Nederlandse hogere onderwijsinstelling, bij voorkeur WO.
  4. Voor aanvang van de stage moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag overleggen.
  5. Het is slechts éénmaal mogelijk stage te lopen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  Voor meer informatie over het stagereglement zie hier

Vergoedingen
Er bestaat een mogelijkheid voor een beperkte stagevergoeding van maximaal € 550, – bruto per maand. Daarnaast bestaat er een mogelijkheid tot vergoeding van pensionkosten tot maximaal € 315, – per maand.
Sollicitatieprocedure

Geïnteresseerden kunnen tot  en met 4 december 2015 een motivatiebrief en CV, met daarbij gevoegd twee referenties, t.a.v. Mw. Femke Withag (Beleidsmedewerker Culturele Zaken en Publieksdiplomatie), sturen aan can-pcz@minbuza.nl
Geef s.v.p. duidelijk aan welke functie je interesse heeft.

Categories:

Tags:

Comments are closed

0
  0
  Winkelmandje
  Winkelwagen is leegTerug naar webshop