Door Melanie Strating

Hanna Surma is al anderhalf jaar betrokken bij Media- en cultuurwetenschappen. Ze ziet zichzelf als televisiewetenschapper en doceert de vakken Televisiegenres, Inleiding televisie en Televisie en populaire cultuur voor het kernpakket Televisie en mediacultuur. Daarnaast is zij betrokken bij de master Film- en televisiewetenschappen.

Zelf deed Surma een soort Taal- en cultuurstudies in Duitsland. Ze studeerde daar af met een major in Film- en televisiewetenschappen en deed daarnaast vakken over Duitse taalwetenschap en Engelse taal- en cultuur. Na haar opleiding is zij zes jaar docent en vakcoördinator geweest op een Duitse universiteit voordat zij naar Utrecht kwam.

Op de vraag hoe zij het vindt om genomineerd te zijn voor TCS-docent van het jaar antwoordt zij het volgende: “Ik vind het een mooie verrassing, het is bijzonder dat studenten jouw aanpak waarderen en echt het gevoel hebben iets te leren.” Surma voegt er bescheiden aan toe dat zij het wel wat raar vindt, dat iemand die het Nederlands nog niet volledig beheerst genomineerd is voor een Taal– en cultuurstudiesprijs. Met het Nederlands van Surma is overigens niets mis. Voor iemand die pas anderhalf jaar in het land is, spreekt zij de taal heel erg goed. Het allerleukste aan lesgeven vindt zij de discussies met studenten over ontwikkelingen in het televisielandschap.

Wanneer ik Surma vraag of zij verschil merkt tussen TCS-studenten en TFT-studenten geeft zij aan dat dit verschil nauwelijks aanwezig is. Aan het begin van een cursus vraagt zij wel altijd wat studenten precies studeren, maar daarna laat zij dit los. Van niveauverschil heeft zij in ieder geval nooit iets gemerkt: “Ik heb de afgelopen periode twee oud Taal- en cultuurstudies studenten begeleid bij hun masterscriptie en dat ging hartstikke goed.”

Naast lesgeven houdt Hanna Surma erg van sporten: “Er is een hoge werkdruk, na de lange lesdagen en vele uren op het kantoor probeer ik zoveel mogelijk te sporten en buiten te zijn.” Sinds ze in Nederland is heeft zij het racefietsen ontdekt als nieuwe hobby. Zoals het een echte film- en televisiewetenschapper betaamt, kijkt Surma graag films en televisieseries. Haar passie voor dit vakgebied is begonnen bij de serie Friends. Van deze serie heeft zij veel geleerd al kijkt zij er tegenwoordig wel een stuk kritischer naar. Wanneer ik Surma vraag wat haar favoriete serie is, antwoordt zij na lang nadenken: “Orange is the New Black.” Door het kijken van deze serie komt zij in contact met verschillende aspecten die zij zelf bestudeert, binge-watching is hier een voorbeeld van.

Hanna Surma is 12 mei in ieder geval van de partij op de uitreiking in de Stichtse Taveerne.

Categories:

Comments are closed

0
    0
    Winkelmandje
    Winkelwagen is leegTerug naar webshop