Op 6 februari zijn we met de RelevanCie naar het Stedelijk Museum in Amsterdam geweest. Ondanks het lage aantal aanmeldingen, was het toch een zeer geslaagd uitstapje. We begonnen met een rondleiding door het museum, maar doordat we met veel minder waren dan gepland hadden we uiteindelijk nog maar drie kwartier om het hele museum te bekijken. Gelukkig hadden we een zeer enthousiaste rondleider die wel even met ons door het museum wilde rennen.

Als eerste kwamen we in de zaal met de oudste werken van het Stedelijk museum, hier hingen Van Gogh’s en een Cézanne. De rondleider legde uit dat er in iedere zaal een bepaald thema werd aangehaald en in deze zaal was dat het menselijke gezelschap. Sommige schilderijen leken bijna een foto te zijn, dit was ook precies de bedoeling geweest van de schilders uit deze zaal. Een paar zalen verder hebben we gekeken naar werken van het expressionisme, hierbij waren de beelden in de werken niet meer herkenbaar maar werd er juist veel nadruk gelegd op de vormen. Zo hing hier een prachtig werk van Chagall, een zelfportret met zeven vingers en de Eiffeltoren op de achtergrond.

Hier hebben we ook nog zelf een oefening moeten doen, Veerle moest van alle kanten bekeken worden, steeds vanuit een andere hoek, al deze vormen moest je onthouden, want op deze manier maakte de schilders van het Expressionisme ook hun werken. Hierna kwam de zaal met het werk van Mondriaan, hier ging het enkel nog om kleur en vorm. Daarna zijn we snel naar boven gegaan, want we hadden nog maar tien minuten voor de rondleiding en de rondleider stond er op dat we nog even het werk van Newman zouden zien. Toen we boven kwamen hing er een enorm rood doek met aan het ene uiteinde een gele streep en aan de andere kant een blauwe. Wat een overweldigend doek! We moesten van de rondleider zo dicht mogelijk bij het schilderij gaan staan, waarbij hij zelf steeds het alarm af liet gaan.

Na de rondleiding gingen we door naar de presentatie. Hier kregen we dingen te horen over hoe het Stedelijk collecties opbouwden, op wat voor publiek zij zich richtten en hoe de educatie afdeling van het stedelijk achter de schermen werkten.

Voor iedereen die niet mee is geweest, het is zeker weten de moeite waard om toch een keertje te gaan. En als je dan gaat, vraag dan om een rondleider, je komt zoveel leukere dingen te weten als je met iemand mee gaat die passie heeft voor zijn vak en je er enthousiast over kan vertellen!

Categories:

Comments are closed

0
    0
    Winkelmandje
    Winkelwagen is leegTerug naar webshop